SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI – 14. LIPNJA 2019.

Datum objave: 13. 6. 2019.

I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi. Tom prilikom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvi i krvnim pripravcima.

Transfuzija krvi svake godine spašava milijune života. Krv i krvni pripravci bitne su komponente u pravilnom liječenju žena koje pate od krvarenja povezanog s trudnoćom i porodom, djece koja pate od teške anemije zbog malarije i neuhranjenosti, bolesnika s poremećajima krvi i koštane srži, nasljednim poremećajima hemoglobina i imunološkog nedostatka, žrtve traume, hitnih slučajeva, katastrofa i nesreća, kao i pacijenti koji prolaze napredne medicinske i kirurške zahvate. Iako je potreba za krvlju i krvnim pripravcima jedinstvena, postoji značajna razlika u razini pristupa sigurnoj krvi i krvnim pripravcima diljem i unutar zemalja. U mnogim zemljama zdravstvene službe se suočavaju s dodatnim izazovom da na raspolaganju imaju dovoljne količine krvi i krvnih pripravaka, uz istodobno osiguravanje njihove kvalitete i sigurnosti.

U svibnju 2005., tijekom pedeset osme Svjetske zdravstvene skupštine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta donijeli su jednoglasnu izjavu o predanosti i podršci dobrovoljnom darivanju krvi. Rezolucijom WHA58.13 odredili su Svjetski dan darivatelja krvi kao godišnji događaj koji se održava svake godine 14. lipnja. Rezolucija nadalje poziva države članice da provedu i podrže dobro organizirane, nacionalno koordinirane i održive programe za darivanje krvi uz odgovarajući regulatorni nadzor. Potpora zahtijeva od vlada da osiguraju adekvatno financiranje za visokokvalitetne usluge davanja krvi i širenje tih usluga kako bi se prikupilo dovoljno sigurne krvi i time zadovoljile potrebe pacijenata. U 2009. stručnjaci za transfuzijsku medicinu, kreatori politika i predstavnici nevladinih organizacija iz 40 zemalja formulirali su Melbourne deklaraciju koja je postavila cilj svim zemljama da do 2020. godine dobiju svu svoju zalihu krvi od dobrovoljnih neplaćenih donatora.

Fokus ovogodišnje kampanje

Tema ovogodišnje kampanje je darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji krvi, kao komponenta postizanja općeg zdravstvenog pokrića.

Razvili smo slogan „Sigurna krv za sve“ kako bismo podigli svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju u pružanju zdravstvene skrbi i ključnim ulogama koje dobrovoljne donacije igraju u postizanju cilja opće zdravstvene pokrivenosti. Tema snažno potiče što veći broj ljudi diljem svijeta da postanu dobrovoljni davatelji krvi i redovito daruju krv na akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju čvrstih temelja održivih nacionalnih zaliha krvi dostatne za sve one kojima je krv neophodno potrebna.

Dan i tema je također poziv na akciju svim vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim transfuzijskim službama da osiguraju adekvatne resurse i uvedu sustave i infrastrukture za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi; pružanje kvalitetne donatorske skrbi; promicati i provoditi odgovarajuću kliničku upotrebu krvi i uspostaviti sustave za nadzor na cijelom lancu transfuzije krvi.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

slaviti i zahvaliti pojedince koji daruju krv i ohrabriti one koji još nisu dali krv da počnu darivati;
naglasiti potrebu za redovitim, cjelogodišnjim darivanjem krvi, za održavanje odgovarajuće zalihe i postizanje jedinstvenog i pravovremenog pristupa sigurnoj transfuziji krvi;
usmjeriti pozornost na zdravlje davatelja krvi i kvalitetu skrbi davatelja kao važne čimbenike u izgradnji predanosti i spremnosti da redovito daruju krv;
pokazati potrebu za standardiziranim pristupom sigurnoj transfuziji krvi i zagovarati njezinu ulogu u pružanju učinkovite zdravstvene skrbi
mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini među vladama i razvojnim partnerima kako bi se ulagalo, ojačalo i održalo nacionalne programe za darivanje krvi.
Zemlja domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2019. je Ruanda. Globalni događaj održat će se u Kigaliju u Ruandi 14. lipnja 2019. godine.


Skip to content